Tåbukki - Uitwisselingen

Om een groep kinderen en jongeren enthousiast te laten zingen, is er meer nodig dan wekelijks te repeteren. Je moet van al deze individuen een GROEP maken.Binnen Tåbukki proberen we dat o.a. te doen door jaarlijks samen weg te gaan.
Voor de Ukkies, Kids en Teens wordt daarvoor ons jaarlijkse kamp georganiseerd. Voor de Åndz hebben we de grenzen wat verlegd en proberen we jaarlijks deel te nemen aan een internationale uitwisseling (of we organiseren er zelf een). Deelnemen aan uitwisselingen is toch net iets anders dan een kamp volgen of op vakantie gaan. Om uit te leggen wat uitwisselingen iinhouden, citeren we graag JINT. Jint is in Vlaanderen dé partner om internationale uitwisselingen op te zetten of er aan deel te nemen. Zij omschrijven het zo:
Wie een oogje heeft op het buitenland, vindt in de boemerang een mooi symbool. De vrijheid van een uitgestrekte hemel. Weggaan en terugkomen. Aanbelanden op hetzelfde punt en toch anders. De wijde wereld heeft zich vastgeprikt op je netvlies. Het zet meer in beweging dan je denkt.
Dit is de reden waarom we onze oudste jongeren de kans willen geven hun horizonten te verbreden. Zij gaan op avontuur, onze begeleiders doen frisse ideeën op, als organisatie kijken we over de grens. Samen zijn we overtuigd van de kracht ervan. Omdat elke uitwisseling lang blijft nazinderen. Want de dynamiek van de boemerang houdt niet op als het houtje weer veilig in de handpalm ligt.

Een stok gooien kan iedereen. Een boemerang slingeren is vakwerk!

Tot nu zijn onze Åndz reeds twee maal 'weggegaan en teruggekomen'.De eerste maal was in november 2004. We waren al meer dan een jaar op zoek geweest naar een partner in het buitenland om er een uitwisseling mee op te zetten, maar alsof de duivel ermee speelde, we vonden niemand. Tot we het aanbod kregen van jeugdhuis Pionier in Genk om samen met hen 'op reis' te gaan.
Een tiental jongeren van niet-Belgische afkomst tussen 16 en 20 jaar uit de wijk Zwartberg wilden er een inleefreis organiseren naar Turkije. Omdat ze er echter meer van wilden maken, besloten ze om 'echte' Belgische jongeren mee te vragen om deze ook meteen beter te leren kennen. De keuze viel op onze Åndz. Die meteen enorm enthousiast waren.

Maar aangezien dit geen 'internationale uitwisseling' was in de letterlijke betekenis van het woord (nl. een uitwisseling tussen jongeren uit twee verschillende landen), kon hier ook geen subsidie voor gevraagd worden bij de Europese Gemeenschap (via Jint). Er moest dus gezocht worden naar alternatieven.

Het meest voor de hand liggende alternatief was om acties op te zetten en zelf geld te verdienen om de reis te kunnen betalen. Een spaghetti-avond, wafelverkoop, schminken tijdens de kermis, ... niets was de Åndz te veel. Maar ook de kampsubsidies van de stad Hamont-Achel en vooral de extra insteek van de provinciale jeugddienst, gaven dit project de slaagkans die het verdiende.
Zo kwam het dus dat we met 13 jongeren (Karen, Kelly, Karen, Veerle, Tine, Nele, Annick, Jolien, Sarah, Niels, Kevin, Stefan en Dave) en 1 begeleider (Leo) van 30 oktober t/m 6 november 2004 in Alanya vertoefden in een 5-sterrenhotel, all inclusive. Het ontbrak ons daar dan ook letterlijk aan niets: ruime airconditioned kamers; elke dag zon en 30 ° C; eten en drinken zoveel we wilden; zwembaden, fitness, sauna, hamam, ... bij de hand en de zee op een boogscheut; elke dag de kans om andere jongeren beter te leren kennen
... een onvergetelijke ervaring voor alle deelnemers, ... maar toch niet echt een uitwisseling.


Genieten aan het zwembad van Club Paradiso in Alanya ...

Vandaar dat we enorm blij waren met het aanbod van Jint om in 2005 deel te nemen aan een 'echte' internationale uitwisseling. Een uitwisseling met vier verschillende landen zou het worden: Estland, Finland, Spanje en als wij wilden deelnemen, België. En of we wilden deelnemen.

Helaas kwam het aanbod vrij laat en hadden sommige van onze Åndz zich reeds geëngageerd voor andere dingen zodat ze de laatste week van juli niet meer meekonden. Maar toch konden nog 7 jongeren tijd vrijmaken om van 25 juli tot 1 augustus 2005 deel te nemen aan 'COLORS', de multilaterale uitwisseling in Kloogaranna, Estland.

En ondanks het feit dat men in het nieuwe EU-land Estland nog veel moet leren over uitwisselingen,
kunnen we niet anders dan zeggen dat onze Vlaamse deelnemers (Niels, Maarten, Els, Tine, Veerle, Karen en Kelly van onze Åndz, samen met drie nieuwe meisjes uit Leuven en Antwerpen, Gerlinde, Laura en Soetkin) met volle teugen genoten hebben.
Dit keer niet van de gigantische luxe, want we sliepen in simpele maar frisse chaletjes en aten samen
typisch Ests in de eetzaal. Maar wel van de vele contacten die ze hebben kunnen leggen met jongeren uit andere landen en culturen. Vooral de meisjes uit Finland waren na korte tijd niet meer weg te denken uit de Vlaamse groep. Maar ook de Spaanse jongeren (ondanks hun povere kennis van andere talen dan het Spaans) en de Estse jongeren (die helaas een stuk jonger waren dan de rest) konden het op den duur goed vinden met onze jongeren.

Een week is dan ook veel te kort zodat er duidelijk een compromis gesloten moest worden: of naar huis telefoneren en zeggend dat we niet terug wilden komen voorlopig, of afspraken maken met elkaar om deze uitwisseling een vervolg te geven.
We hebben gekozen voor het laatste en reeds voorzichtige afspraken gemaakt met de Finse delegatie. De kans dat we volgend jaar terug naar het hoge noorden vliegen is dus niet gering ...


Samen voor het stadhuis van Tallinn (Estland) ...

G